Club Craiova Forum
Lista Forumurilor Pe Tematici
Club Craiova Forum | Inregistrare | Login

POZE CLUB CRAIOVA FORUM

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
surender_lady pe Simpatie
Femeie
25 ani
Arad
cauta Barbat
26 - 47 ani
Club Craiova Forum / Stiri de Actualitate / Cu ce joburi îi aşteaptă UE pe români Moderat de armani_ro2008, marcastone
Autor
Mesaj Pagini: 1
luigi216
Administrator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1011
Piaţa muncii externe dă semne de revenire, astfel că românii îşi pot găsi de lucru în agricultură, industrie şi sistemul sanitar. Oferta e generoasă pentru medici, ingineri, programatori şi pentru cei din serviciile hoteliere. Şi în agricultură se găsesc locuri de muncă, însă mai slab plătite ca în anii trecuţi.

Cele mai bogate oferte de joburi pentru persoanele calificate vor fi, în 2010, în domeniul medical şi IT, susţin reprezentanţii firmelor de recrutare.

„Medicii, inginerii, dar şi programatorii îşi vor găsi locuri de muncă relativ uşor în acest an. Şi cei cu studii medii pot pleca în străinătate, în agricultură şi servicii hoteliere. Ţările din Vest au început uşor să-şi revină după criza financiară, iar românii care au rămas fără locuri de muncă pot pleca să muncească afară", ne-a spus Iuliana Badea, manager Lugera&Mahler.

Ea a adăugat că, în 2008, era o cerere mare de constructori, însă acum ei nu mai sunt căutaţi aproape deloc. „Putem spune că piaţa externă a început să-şi revină. Nu vorbim de o creştere foarte mare, dar se simte o îmbunătăţire", consideră Dragoş Gheban, manager la Catalyst Solutions. Şi site-urile cu joburi au fost luate cu asalt.

„Un număr atât de mare de căutări nu a mai fost atins din ianuarie 2007, când românii au devenit cetăţeni europeni şi dobândiseră drept de lucru în majoritatea statelor europene", spune Alexandru Ioniţă, PR manager la BestJobs.

35 de medici pentru Germania

Românii cu studii superioare care vor să muncească în Europa pot apela şi la serviciile portalului EURES. În aceste zile, angajatorii străini caută români cu studii superioare, în special doctori. În Germania sunt disponibile 35 de joburi pentru medici, iar clinicile din Danemarca angajează 10 radiologi, neurologi şi neuropsihiatri. În Belgia sunt vacante patru posturi de directori în vânzări.

Şi persoanele cu studii medii pot găsi de lucru prin EURES, dar şi la bursele locurilor de muncă care vor fi organizate în aceste luni de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). „În agricultură, la cules de căpşuni şi salată, avem 200 de locuri În Spania, alte 200 în Danemarca şi câteva zeci în Marea Britanie.

Ne aşteptăm şi la alte oferte în perioada imediat următoare", a spus Camelia Mihalcea, directorul Direcţiei EURES din cadrul ANOFM. Anul trecut, 111.025 de români au plecat la muncă în străinătate prin reţeaua de recrutare online EURES sau prin acordurile bilaterale pe care România le-a semnat cu ţările europene.

114 studenţi pe 100 de locuri

Şi în acest an, Germania a oferit prin ANOFM 100 de locuri pentru studenţii români care vor să muncească pe timpul verii. Deşi în alţi ani concurenţa a fost mai mare, acum, numai 114 candidaţi şi-au depus dosarele pentru joburi în agricultură, domeniul hotelier sau industrie.

Salariile variază între 1.000 şi 1.400 de euro pe lună. Condiţiile sunt minimale: studenţii trebuie să înveţe la o facultate acreditată, să ştie bine limba germană şi să nu fie în an terminal. Reprezentanţii EURES, cei care s-au ocupat de selecţia tinerilor români, sunt de părere că studenţii nu s-au înghesuit să plece din cauza limbei germane.

„În ultimele două zile de înscrieri şi-au depus dosarul peste 40 de tineri. Cea mai mare problemă a fost limba germană, nu toţi o stăpânesc foarte bine. Cei mai mulţi vor să plece pentru a câştiga nişte bani în perioada vacanţei. Salariul este unul atractiv. Avem studenţi care au fost plecaţi şi anul trecut şi vor să plece şi în vacanţa aceasta", a declarat Amalia Tănăsescu, şef serviciu EURES.

Tinerii spun că sunt atraşi de banii pe care îi pot câştiga, dar şi de faptul că-şi pot face noi prieteni. „Mă duc să câştig ceva bani, în România nu pot să-mi găsesc un job pe timpul verii care să-mi aducă banii ăştia. Plus că-mi fac prieteni noi", spune Ovidiu Coarfă, student la Cibernetică.

„M-am hotărât să plec în Germania pentru că vreau să învăţ mai bine limba germană. Sunt studentă în anul V la Medicină şi aş vrea să-mi fac rezidenţiatul la ei", a spus Andreea Nicolae.

Salarii mai mici pentru căpşunari

Spania are oferte pentru şapte meserii, dintre care patru în sectorul sanitar: medici (toate specializările), farmacişti, terapeuţi şi asistenţi medicali. Salariile de bază pentru un licenţiat în acest domeniu, la care se adaugă diverse sporuri, se încadrează între 950 şi 1.300 de euro pe lună. Alte meserii pentru care există oferte sunt ingineri geografi pentru Ţara Bascilor, agronomi în Insulele Baleare şi personal tehnic pentru întreţinerea utilajelor sub presiune în Melilla, oraş autonom spaniol din nordul Africii.

Dacă perioada de culegere a citricelor se încheie la sfârşitul lunii martie, campania agricolă la căpşuni este abia la început în mai toate zonele Spaniei.  Salariile au scăzut însă faţă de anii trecuţi, de la 50 de euro/zi, la 33 de euro/zi, din care se scad costurile cu mancarea şi transportul.

Româncele, menajere apreciate în Italia

Italia a hotărât să menţină interdicţiile pentru muncitorii români şi în 2010 în anumite domenii. Astfel, ei se pot angaja la liber doar în agricultură, asistenţa sanitară, construcţii, menaj sau ca îngrijitori de bătrâni. La Bolzano, de exemplu, româncele sunt printre cele mai căutate pentru meseriile de îngrijitoare şi menajere. Brigitte Walder Mayr, preşedinta Cooperativei Assist, intermediară între menajere şi familiile italiene, spune: „Româncele au deja un renume bun în zonă, familiile solicitante întreabă de multe ori dacă sunt disponibile femei din România".

Aceeaşi situaţie o întâlnim şi în Sicilia, unde la culesul de portocale sunt căutaţi românii „pentru că aceştia sunt mai muncitori decât mulţi italieni", după cum afirmă Pierangelo Cassone, agricultor în Bagheria, lângă Palermo.

A mai contribuit Mihaela Florea şi Delia Coşereanu

17 kilograme de legume pe zi

Persoanele care vor să lucreze în agricultura din Danemarca trebuie să culeagă 17 kg de legume sau fructe pe oră, astfel încât să câştige salariul minim pe oră de 14 euro brut. Dacă nu îndeplinesc acest nivel, lucrătorii îşi pot pierde locul de muncă după două săptămâni.

Interdicţie pentru români

Italia a hotărât să menţină interdicţiile pentru muncitorii români şi în 2010 în anumite domenii. Astfel, ei se pot angaja la liber doar în agricultură, asistenţa sanitară, construcţii, menaj sau ca îngrijitori de bătrâni.

Asistenţii abia aşteaptă să plece

Mult mai entuziasmaţi la gândul de a lucra în străinătate sunt asistenţii medicali, care aşteaptă ca în februarie să afle de la AJOFM Gorj o listă cu locurile de muncă disponibile în Germania.

„Tentaţia este foarte mare. Decât să stau pe un salariu de mizerie în ţară, mai bine plec în Anglia sau în Germania, unde pot să câştig cel puţin 2.000 de euro. Eu, ca asistent medical la Ambulanţa Motru, câştig 1.500 de lei şi e normal să aleg un salariu mai mare. Am 42 de ani şi cred că aşa ar fi mai bine şi pentru familia mea. Cum va apărea o ofertă, voi pleca peste hotare, să le acord îngrijiri medicale străinilor", a declarat Vasile Vintilescu, de 42 de ani, asistent medical la Ambulanţa Gorj, substaţia Motru.

Limba germană îi sperie pe medicii gorjeni

Medicii gorjeni nu vor să plece la muncă peste graniţă, deşi oferte există, iar salariile sunt de opt ori mai mari decât în ţară. „Există oferte de joburi pentru medici în Danemarca şi în Germania. Cele mai multe specializări sunt în Germania, unde fiecare medic poate să primească un salariu între 4.000 şi 5.000 de euro pe lună. În schimb, în Danemarca salariul porneşte de la 8.000 de euro, la care se adaugă şi bonusuri, mai ales când vine vorba despre gărzi.

„Dacă în Danemarca se caută medicii psihiatri, în Germania am primit oferte pentru medici oftalmologi, ginecologi, chirurgi, neurologi şi psihoterapeuţi. Din partea medicilor gorjeni nu am primit nicio solicitare de a ocupa aceste locuri", a declarat Ana Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.

Familia bate cariera

Potrivit lui Dumitru Pălivan, directorul medical al Spitalului Judeţean din Târgu-Jiu, salariul unui medic primar este între 1.600 şi 2.100 de lei. Retribuţia se poate dubla în funcţie de orele de gardă. „Dublarea salariului înseamnă triplarea orelor de muncă", precizează Pălivan.

Medicul Liliana Puiu Voichiţa, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe, spune că preferă să rămână lângă familie, chiar dacă lucrează 24 de ore, iar 24 este liberă.

„Am o familie şi nu pot să mai ţin cont doar de ambiţiile profesionale. Nu pot să-mi las copiii şi să plec peste mări şi ţări, pentru a mă afirma profesional sau să câştig cât mi-aş dori. Cred că ar fi de preferat să fie bine aici, în ţară, şi nu în altă parte", ne-a spus medicul.

Nici medicii ortopezi nu se arată mai entuziasmaţi de ofertele nemţilor. „Chiar dacă se oferă salarii motivante, dacă aş pleca în Germania, ar trebui să fac stagiu de câţiva ani şi să învăţ limba, care mi se pare foarte dificilă", a precizat Ion Dascăl, medic ortoped.

Şpaga se câştigă mai uşor

Unii pacienţi spun însă că refuzul medicilor de a munci în străinătate se explică prin faptul că aceştia îşi rotunjesc veniturile la cele 82 de cabinete particulare din judeţ.

O altă cauză, potrivit pacienţilor, ar fi şi şpăgile pe care doctorii le primesc aici şi care, adunate, pot ajunge la valoarea salariilor din UE. În plus, şpaga românească nu este impozitată, cum sunt salariile europene.

„Am dat pentru soţul meu mulţi bani la medic. Cumnata mea mi-a împrumutat euro şi, când i-am dat medicului, acesta mi-a aruncat plicul, spunându-mi că e o gogoaşă şi să mai pun bani în plic. El a crezut că îi dau şpaga în lei. Când i-a spus asistenta că sunt euro, a acceptat plicul. Apoi, medicul respectiv l-a operat pe soţul meu de hernie de disc. În general, medicii primesc şpagă şi, în acest mod, reuşesc să câştige mai mult decât li s-ar oferi în străinătate", a declarat Ani Botică, o femeie de 52 de ani, din
Târgu-Jiu.

"Dacă în Danemarca se caută medicii psihiatri, în Germania am primit oferte pentru medici oftalmologi, ginecologi, chirurgi, neurologi şi psihoterapeuţi. "
Ana Maria Niculescu
purtător de cuvânt
AJOFM Gorj

joburi români piaţa muncii externe dă semne revenire, astfel că românii îşi pot

44.6KB


_______________________________________
INMATRICULARI IN BULGARIA LA PRETURI FOARTE MICI id de mess luigi216
tel 0764 756 821

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la