Club Craiova Forum
Lista Forumurilor Pe Tematici
Club Craiova Forum | Inregistrare | Login

POZE CLUB CRAIOVA FORUM

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
crazylife
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 47 ani
Club Craiova Forum / Stiri de Actualitate / De la 20.000 € la 1.000 €! Cum comentaţi? Moderat de armani_ro2008, marcastone
Autor
Mesaj Pagini: 1
club_craiova_forum
Afacerist

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 153
Premierul Emil Boc i-a cerut şefului Eximbank, Ionuţ Costea, să facă „un gest elegant“ şi să-şi reducă salariul de 20 de ori. Ionuţ Costea, cumnatul liderului PSD Mircea Geoană, este dispus să renunţe la salariu, dar vrea ca măsura să fie aplicată şi pentru conducerea CEC Bank.

Leafa şefului de la Eximbank, bancă având capital majoritar de stat, a intrat în vizorul premierului Emil Boc, care ar vrea să-l reducă la nivelul salariului unui secretar de stat. Pentru Ionuţ Costea, preşedintele băncii, o măsură de acest gen înseamnă reducerea remuneraţiei şi beneficiilor de la 20.000 de euro la aproximativ 1.000 de euro!

Costea: lege să fie, dar pentru toţi

Boc i-a cerut lui Costea să urmeze exemplul celor din conducerea Fondului Proprietatea şi să-şi ceară singur tăierea salariului. În cazul în care cumnatul lui Mircea Geoană nu va face acest „gest elegant", Boc are pregătită o nouă măsură - schimbarea lui din funcţie.

„Este o procedură extrem de complicată şi acolo până schimb un director de bancă, dar poate ar fi un gest elegant de a repeta ceea ce a făcut Ionuţ Popescu (director general al Fondului Proprietatea, n.r.)" , a afirmat Boc la o emisiune televizată.

Contactat de „Adevărul" pentru a menţiona dacă are de gând să impună o măsură de limitare a salariilor din cele două bănci cu capital majoritar de stat - Eximbank şi CEC Bank - , premierul nu a dorit să facă afirmaţii suplimentare.

Ionuţ Costea, care a preluat conducerea Eximbank în primăvara anului trecut, susţine că este dispus să accepte o decizie oficială de reducere de salariu dacă această măsură va fi aplicată şi în cazul altor instituţii financiar-bancare de stat.

Ionuţ Costea a făcut referire la CEC Bank, cealaltă bancă la care statul este acţionar majoritar. „Nivelul remuneraţiei şi beneficiilor acordate conducerii Eximbank a fost aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor în 2006 şi nu a fost modificat după numirea mea. Salariile conducerii Eximbank se situează în limitele celor din mediul financiar-bancar pentru poziţii similare ", a mai spus Costea.

Salariul net al preşedintelui CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, se ridică la aproximativ 16.000 de euro pe lună, în timp ce vicepreşedinţii băncii sunt remuneraţi lunar cu 7.000-8.000 de euro, potrivit unor surse din piaţă. „Nu sunt dispus să comentez asemenea lucruri. Nu sunt lucruri de discutat în ziar", ne-a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank.

Bani puţini, performanţe slabe

Bogdan Baltazar, fost preşedinte al BRD, susţine că salariile pentru conducerea băncilor comerciale pornesc de la 15.000 de euro şi pot ajunge la peste 30.000 de euro. „Măsura propusă de Emil Boc mi se pare una excesivă. Mă întreb ce calitate se va obţine din partea unui preşedinte de bancă la un asemenea salariu. Doar să vină cineva competent dintr-o ambiţie. Cineva care râvneşte la o funcţie ulterioară", crede Baltazar.

Fostul bancher susţine că Guvernul ar putea interveni în privinţa salariilor din aceste bănci cu capital de stat pentru că în Consiliul de Administraţie al acestora se află şi oameni desemnaţi de Ministerul de Finanţe.

„Într-o bancă de stat, valoarea salariului nu este relevantă, ci numai legată de ceea ce-şi propune Guvernul. Depinde de ce obiective îşi fixează. Se găsesc oameni care sunt dispuşi să vină şi pe 1.000 de euro, dar depinde ce om vor să aducă", a spus şi George Butunoiu, managing partner al firmei cu acelaşi nume şi unul dintre cei mai cunoscuţi head-hunteri din piaţă. Acesta susţine că salariile de şefi de bancă din România încep de la 8.000-9.000 de euro, dar pot ajunge la peste 30.000 de euro.

Scandalul privind salariul mare al cumnatului lui Mircea Geoană a apărut în timpul dezbaterilor electorale pentru alegerile prezidenţiale, când preşedintele Traian Băsescu a declarat că salariile din Eximbank ar trebui calculate conform legii unice de salarizare.

Măsura propusă de Emil Boc mi se pare una excesivă. Mă întreb ce calitate se va obţine din partea unui preşedinte de bancă la un asemenea salariu. Doar să vină cineva competent dintr-o ambiţie. Cineva care râvneşte la o funcţie ulterioară.
Bogdan Baltazar
fost bancher

Într-o bancă de stat, valoarea salariului nu este relevantă, ci numai legată de ceea ce-şi propune Guvernul. Depinde de ce obiective îşi fixează. Se găsesc oameni care sunt dispuşi să vină şi pe 1.000 de euro, dar depinde ce om vor să aducă.
George Butunoiu
head-hunter

Salariul guvernatorului BNR: 85.000 de euro anual

În contextul legii salarizării unice, nu de puţine ori s-a dezbătut cine ar trebui să aibă cel mai mare salariu - preşedintele sau guvernatorul BNR. Dacă în SUA Obama are un salariu mai mare decât al lui Bernanke, în Anglia, Germania, dar şi în România, situaţia este diferită.

Conform declaraţiei de avere din noiembrie 2007, venitul anual al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se ridica la 297.722 de lei (echivalentul de atunci a 85.000 de euro). În declaraţiile de avere publicate ulterior este înscrisă menţiunea „conform fişei fiscale". Salariul guvernatorului nu este însă plătit de la bugetul de stat.

20.000 1.000 cum premierul emil boc i-a cerut eximbank, ionuţ costea, să facă „un

23.2KB


_______________________________________
id mess: club_craiova_forum

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la