listeacosmin
Moderator
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 135
|
|
Sunt 12 copii minunaţi, care trăiesc într-un centru de plasament. Pentru unii dintre ei, acest lucru înseamnă că au fost uitaţi de părinţi, iar tristeţea îi urmăreşte zilnic. Alţii sunt aici pentru că, momentan, cei care le-au dat viaţă nu îi pot îngriji. Cu toţii îşi doresc daruri de la Moş Crăciun.
Bianca, Robert, Mihai, Mariana sau Cosmin sunt câţiva dintre prichindeii de la Centrul de plasament „Copiii noştri de pretutindeni“, din strada Petreşti a municipiului Târgu Jiu. De ceva vreme, imobilul unde funcţionează centrul de plasament le-a devenit casă, iar oamenii de aici, a doua familie sau chiar singura. Mariana are 11 ani şi este elevă în clasa a IV-a la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din municipiu. Se numără printre cei mai buni elevi din clasa sa şi îi place mult limba română. Marianei, cea cu ochi căprui, mari şi luminoşi, îi place foarte mult să citească şi nu-şi doreşte de la Moş Crăciun decât cărţi de poveşti. De după gene dese, ochii Marianei privesc timid pe cei din jur. Îmbrăcată în haine roz, una dintre culorile sale preferate, fetiţa deschide caietele de teme şi explică de ce îi place atât de mult să citească. În timp ce vorbeşte, ţine capul aplecat şi abia îndrăzneşte să ridice ochii frumoşi. Mai are doi fraţi: Cosmin, de nouă ani, şi o soră mai mică. „Sunt parcă în altă lume atunci când citesc şi este bine. Îl ajut şi pe fratele meu la lecţii. El este elev în clasa întâi. De la Moş Crăciun îmi doresc doar câteva cărţi de poveşti: Mica Sirenă, Frumoasa din Pădurea Adormită sau Albă ca Zăpada“.
Zeci de copii au fost găzduiţi aici
Din anul 1994 şi până în prezent, prin centrul de plasament al Asociaţiei „Copiii noştri de pretutindeni“ au trecut aproximativ 80 de minori, dintre care 68 au fost reintegraţi în familiile naturale. În cei 15 ani, centrul de plasament a avut mai multe sedii, dar din 2003 membrii asociaţiei au reuşit să încheie un parteneriat cu Primăria Târgu Jiu. Activitatea desfăşurată în centrul de plasament este monitorizată de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj. Potrivit Rodicăi Bâzu, directoarea centrului, vârsta copiilor este cuprinsă între patru şi 11 ani. „Ei stau aici până când se rezolvă situaţia din familie. Unii provin din familii care pur şi simplu nu au o locuinţă, alţii, din familii monoparentale fără posibilităţi, alţii au fost abuzaţi fizic. Dacă nu reuşim reintegrarea în familie, găsim altă soluţie“, a spus Rodica Bâzu.
Ajutaţi-l pe Moş Crăciun!
Reprezentanţii centrului de plasament au mai spus că din 2010 nu vor mai primi finanţarea de la o asociaţie din Franţa, lucru care va îngreuna bunul mers al activităţilor de aici. Din păcate, nici sponsorii nu mai vin aşa de des la centru, deşi de-a lungul anilor au primit ajutorul multora. „Trăim din sponsorizări. Este greu“, a spus Rodica Bâzu. Fiecare din cei 12 copii îşi doreşte ceva de la Moş Crăciun: jucării, dulciuri, hăinuţe noi, cărţi. Unii îşi doresc foarte mult să-şi vadă părinţii, să îi îmbrăţişeze, să le spună că le-au dus dorul. Mariana ar vrea să-şi vadă tatăl, care este plecat la muncă în Spania. Cosmin, fratele Marianei, ar vrea jucării. „De Crăciun, tata ne va trimite un pachet din Spania. Ţinem legătura des cu el. Pe mama nu am văzut-o de şase ani, de când a plecat în Italia. Cu ea nu ţinem legătura. Când o să mă fac mare, aş vrea să devin diplomată în ţări străine, dar ştiu că nu va fi uşor. O să mă străduiesc să învăţ cât mai bine, poate voi reuşi“, a spus micuţa Mari.
De zece ani la centru
Rodica Bâzu, directoarea centrului, îşi aminteşte că, în urmă cu aproape zece ani, aici a fost adus un bebeluş de şapte luni. Este bolnav de tetrapareză, microencefalie şi are şi o întârziere mintală. Din păcate, şansele de evoluţie ale bolii nu pot fi prevăzute: „Este cel mai vechi dintre copiii noştri. Face parte dintr-o familie monoparentală, mama lui mai are doi copii, iar pe el a spus că nu are cum să-l îngrijească. Femeia nu-şi asumă responsabilitatea pentru creşterea lui. Am mers cu el la medic, face tratamente şi terapii de recuperare. Am primit o sponsorizare de 10.000 de lei de la o firmă din oraş şi foarte multe alimente“, a afirmat Rodica Bâzu.
13.5KB
|
|